Monday 22 December 2008

ආප්ප, බිත්තර ආප්ප, පැණි ආප්ප කා පිළිම නෙළීම


ඉහත මාතෘකාව දුටු පමණින් ඔබට සිනහ පහලවන්නට ඇත. මේ මොන විකාරයක්දැයි ඇසීමට කට හදා ගත්තා විය හැක. එහෙත් මෙය කියවා බලන්න.
අප ගමන් ගන්නා සෑම තැනකම පාහේ යමි හෝටලයක හෝ අවන්හලක දක්නට ඇති පොදු දර්ශනයක්නම් ඉතා ලස්සන වටකුරු සුදු පැහැ ආප්ප, බිත්තර ආප්ප, පැණි ආප්ප තරගයට මෙන් අසුරා තිබීමයි.
අපද ඉතා ආසාවෙන් ආප්ප, බිත්තර ආප්ප, පැණි ආප්ප තරගයට මෙන් අනුභව කරන අතර (බොහෝ දුරට ආප්පයකින් බාගයක්වත් කුඩු බවට පත්වී වැටීම වෙනම කථාවකි) ගෙදර හදන ආප්පවල නැති එහෙත් කඩයප්පම් වල ඇති රුව ගුණද (පැහැය, හැඩය) වර්ණනා කරන්නෙමු.
එහෙත් මේ රුව පිටුපස ඇති රහස දන්නෝ ආප්ප බාස්ලා ලෙස හදුන්වනු ලබන ආහාර සකසන්නෝම පමණි.
එනම් ආප්පවල ඇති මෙම ඇස් පිනවන ගතියට හේතුව එම බාස්ලා විසින් ආප්ප මිශ්‍රණයට එක් කරන (අළුත් සොයා ගැනීම) අප කවුරුත් දන්නා Plaster of Paris(POP) නම් සාමාන්‍යයෙන් කුඩා පිළිම නෙළීමට භාවිතා කරන ද්‍රව්‍යය එක් කිරීම බව ඔබ දැනගෙන සිටියාද?
ප්ලාස්ටර් ඔෆ් පැරිස් ගැන තොරතුරු ටිකක්
රසායනික නාමය :- calcium sulfate hemihydrate
රසායනික සංයෝගය:- CaSO4·0.5H2O
නිෂ්පාදනය:- ජිප්සම් නම් සංයෝගය සෙන්ටිග්‍රේඩ් අංශක 150 ට රත්කිරීම මගින් නිපදවා ගනී.
2 CaSO4·2H2O → 2 CaSO4·0.5H2O + 3 H2O (released as steam).

භාවිතය :- නිර්මාණ හා ගෘහ නිර්මාණ කටයුතුවලට, වෛද්‍ය විද්‍යාවේදී භග්න වූ අස්ථි වලට ප්‍රතිකාර කිරීමේදී ආධාරකයක් ලෙස. ( ලංකාවේ ආප්ප සෑදීමට)